✅ انواع مقاله
اگرچه مقاله ها انواع گسترده و گوناگونی از نوشته ها را در برمی گیرند، اما بطور کلی می توان مقاله ها رابه سه دسته نسبتا متمایز: تحقیقی، اجتماعی و انتقادی دسته بندی کرد.
۱- مقاله تحقیقی: با اینکه همه انواع مقاله ها برپایه تحقیق و بررسی استوار است،اما گونه ای از مقاله ها را تحقیقی می نامند، که صرفا پس از تحقیق و بررسی همه جانبه به شیوه های علمی ” و مبتنی بر: فرضیه آزمون، تحقیق، بررسی و نتیجه گیری ” تهیه شود، و در آن آخرین نتایج بدست آمده از یک پژوهش معین، مورد بحث قرار گیرد.
معمولا افراد متخصص در یک رشته هرگاه به یک کشف تازه دست پیدا می کنند، نتیجه تحقیق خود را در یک مقاله در روزنامه یا مجله به چاپ می رسانند.
۲- مقاله اجتماعی: مقاله های اجتماعی چنانچه از نامشان پیداست، درباره موضوعاتی مانند: امور تربیتی، وضع خانوادگی، مطالب اخلاقی، و بطورکلی مسائلی که به نحوی با جامعه ارتباط دارند، چون انسان در اجتماع زندگی می کند،به ناچار با بسیاری از مسائل اجتماعی در برخورد است، و همین برخورد همواره اندیشه و ذهن او را بخود مشغول می دارد، از آنجایی که هرکس به مقتضای وضع خانواده،شغل میزان معلومات، و عوامل دیگر ازدیدگاه خود به مسائل اجتماعی می نگرد، در اینگونه از مقالات وضع عمومی مردم، روابط آنان با همدیگر، مشکلات زندگی، ناهمواری های اجتماعی، تضادها تبعیض ها، بیدادگری ها، و مطالبی از این دست، مورد بحث قرار می گیرد.
در مقاله های اجتماعی، اگر مقاله مربوط به موضوع های علمی یا امور مربوط به جامعه باشد، از روش مشاهده و تجربه استفاده می شود، و اگر با موضوع های ادبی و تاریخی ارتباط پیدا کند، از روش مطالعه بهره گرقته می شود.
۳- مقاله انتقادی: مقاله های اجتماعی اغلب با انتقاد همراه هستند، زیرا وقتی نویسنده ای از فضیلت ها سخن می گوید،مفاسد اخلاقی و رذیلت ها را نیز یادآوری می کند. و آنگاه که برای ارشاد جامعه براه ترقی و پیشرفت از قلم خود یاری می گیرد، دردها و نقاط ضعف را نیز نشان می دهد. و آنگه که اصول و روش های درست را مورد تایید قرار می دهد، خواه ناخواه از شیوه های ناصواب هم سخن می گوید، و لاجرم در بسیاری از مسائل اخلاقی و روسوم و عادات غلط اجتماعی دست به انتقاد می زند، و انسان های اجتماع را از کارهای درست و نادرست آگاه می سازد، و در هرحال چراغی فرا راه آنان می گذارد تا درست را از نادرست بازشناسند.