موضوع تحقیق پایانی : بررسی آداب برخوردهای اجتماعی در قرآن
استاد راهنما: سرکار خانم علوی مهر
استاد داور: سرکار خانم فلاح زاده
پژوهشگر : مدینه اسفندیاری
تابستان 93
چکیده
قرآن کتاب آسمانی مسلمین، آیینه تمام نمای زندگی بشر است، و این کتاب آسمانی اهداف، برنامه و روش خاصی را برای زندگی افراد جامعه مشخص کرده است که در مجموعه رفتاری انسان های مؤمن تأثیر گذار است. قرآن در آیات متعدد به صورت داستان و حکایت رفتار درست و نادرست در موقعیت های گوناگون را به مسلمانان می آموزد.
دراین پژوهش ابتدا اثبات شده که قرآن کریم تضمین کننده و در برگیرنده کلیات برنامه زندگی بشراست بدین نحو که:
1- همه موجودات ازجمله بشر، در زندگی هدف دارند.
2- راي رسیدن به هدف خود برنامه دارند.
3- بهترین برنامه آن است که در فطرت آن موجود بوده وامکانات آن فطرتا و از طرف خداوند در اختیارش باشد.حال قران مجید، بارعایت این مقدمات شالوده برنامه زندگی انسان را به این نحو ریخته است:
اساس برنامه خود را خداشناسی قرار داده واعتقاد به یگانگی خدا را اولین اساس دین شناخت و پس از شناسانیدن خدا، معادشناسی را از آن نتیجه گرفت واصل دیگر قرار داد و پس از آن پیامبرشناسی را از معاد شناسی نتیجه گرفت. زیرا پاداش اعمال نیک وبد بدون ابلاغ قبلی معنایی ندارد.
خلاصه قران مجید به ریشه هاي اصلی اسلام که سه بخش کلی را تشکیل می دهد مشتمل است بدین ترتیب:
1- اصول عقاید اسلامی؛2-اخلاق پسندیده،3- احکام شرعیه و قوانین عملی
در این پژوهش به این سوال پاسخ داده می شود که آداب برخوردهای اجتماعی از نظر قرآن چگونه است؟ مهمترین منابع استفاده شده در پژوهش حاضر کتاب های اخلاقی در قرآن جلد 1و2 و کتاب انسان سازی در قرآن استاد مصباح یزدی می باشد که جهت آیات و روایات بیشتر به بحارالانوار و اصول کافی رجوع نموده ایم. که پژوهش با بررسی این کتاب آسمانی تأثیرات آن در زندگی فردی و اجتماعی را بررسی کرده است و به این نتیجه رسیده است که تمامی دستورات فردی قرآن، اجتماعی و تمامی دستورات اجتماعی آن، فردی نیز هست و این موضوع نشان دهنده آن است که دستورات قرآن کاملاً تنظیم و برنامه ریزی شده است.