موضوع پایان نامه : نقش زن در رشد خانواده
استاد راهنما: سرکارخانم کلائی
استاد داور: سرکارخانم فلاح زاده
پژوهشگر : زهره قیصری
دی 92
چکیده :
در طول تاریخ زن در جایگاه متفاوتی قرار داشته، در جوامع قبل از اسلام حتی در جوامع متمدن و مترقی زن را انسان به حساب نمی آوردند، و برای او روح انسانی قائل نبودند، در ادیان بزرگ نسبت به زن نظریات و عقاید تحقیرآمیزی وجود داشت.
با ظهور اسلام نه تنها، تفکرات و نگرش های تحقیر آمیزی نسبت به زن مردود شمرده شد، بلکه او را از نوع بردگی قرون گذشته آزاد نمود و مقام و ارزش واقعی و انسانی وی به او بازگردانده شد. آیات قرآن و توجهات ویژه پیامبر به حقوق و شخصیت زن تأکیدی بر اهمیت جایگاه زن در اجتماع و خانواده می باشد. برخلاف اسلام، نگرش غرب به زن، همچون اعصار گذشته است، منتهی با شیوه و رویکرد مدرن تر در قالب الفاظ و واژه های داعیه داری و دفاع از حقوق زن تبلور گشته است. زن به عنوان تعدیل کنندۀ احساسات خشونت بار و جنگجویان مرد، با مدیریت آرامش بخشی و ایجاد بهداشت روانی، نقش ویژه ای برعهده دارد، در صورتی که از نقش همسری و مادری خویش آگاهی یابد و در راستای آن اقدام نماید، به ایجاد استحکام در خانواده کمک شایانی کرده است.
علاوه بر آن زن به عنوان یکی از رکن اساسی در خانواده و اجتماع، در رشد و توسعه اقتصادی تأثیر بسزایی دارد، که در واقع می توان گفت، زنان نقش کلیدی در استفاده بهینه از منابع را دارند.
زن همانگونه که باعث استحکام خانواده می شود، می تواند با عدم توجه به نقش خود، توجه به سنت ها و شیوه های غلط و تفکرات غیر دینی باعث بحران و آسیب در خانواده شود. ازجمله موارد بحران نقش زن در خانواده، تغییر کارکرد خانواده و تغییر شکل خانواده ها می تواند باشد که هر یک از آن ها در اثر عواملی چون تغییر نگرش افراد در خانواده، انحراف در ساختار خانواده و نظام های تأثیرگذار بر خانواده به وجود می آید، که در این زمینه راهکارهای ویژه ای برای خانواده مطرح شده است.